top of page
[Downloader.la]-6145eea4b1234 (1).jpg

 פגיעה של נהג במהלך תדלוק הרכב- האם מדובר בתאונת דרכים?

נהג משאית שתדלק את משאיתו, החליק בתחנת הדלק. הנהג תבע את חברת הביטוח ונקבע כי מדובר בתאונת דרכים לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, ומשכך נקבע כי על חברת הביטוח לפצותו.

פסק דין

 
 
התובע הגיש כנגד חברת תביעה על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות הדרכים ולחילופין על פי פקודת הנזיקין וזאת בגין נזקי גוף שאירעו לו. על פי הנטען בכתב התביעה התובע נהג לתחומי תחנת דלק "פז" במשאית במטרה לתדלקה. במהלך התדלוק השתחרר צינור התדלוק מראש המשאבה וכתוצאה מסולר שנשפך על רצפת התחנה החליק התובע ונפגע בכף יד שמאל.

בית המשפט פסק כלהלן:
סעיף 1 לחוק הפיצויים מגדיר "תאונת דרכים" כ"מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה". המונח "שימוש ברכב מנועי" מוגדר אף הוא בסעיף זה, וכולל, בין השאר "טיפול-דרך או תיקון-דרך ברכב, שנעשה בידי המשתמש בו או בידי אדם אחר שלא במסגרת עבודתו.
התנאים לבחינת מתי אירוע יהווה "טיפול דרך" הם ארבעה: כאשר הטיפול התרחש בדרך והיווה חלק ממהלך השלם של הנסיעה ברכב. כאשר הטיפול נדרש עקב אירוע פתאומי. כאשר אין המדובר בתקלה מורכבת המצריכה טיפול על ידי איש מקצוע וכן, כאשר הטיפול חייב להתבצע ברכב עצמו או באחד ממרכיביו. 
בנסיבות העניין, טיפול הדרך נעשה במהלכה של התאונה, עת הבחין התובע כי עליו לתדלק את המשאית לשם המשך נסיעה, כאשר אין מחלוקת כי כוונתו של התובע להמשיך את נסיעתו לאחר צאתו מתחנת הדלק. 
טיפול הדרך – התדלוק, נחוץ להמשכה של הנסיעה, אלמלא היה התובע מתדלק המשאית בסולר לא יכול היה להמשיך את נסיעתו, כאשר הצורך למלא דלק למיכל הרכב נתון להשערה חלקית בלבד (רכיב הפתאומיות) וזאת בהתחשב בפרמטרים הידועים לנהג כגון: מרחקי נסיעה אותם נדרש, סוג הרכב וכדומה. 
המבחן לקיומו של קשר סיבתי משפטי בין השימוש ברכב לנזק הגוף שנגרם לנפגע הינו מבחן הסיכון – קרי, יש להראות כי הנזק נמצא בתחום הסיכון שיצר השימוש ברכב ואשר בגינו התכוון החוק להטיל אחריות.
לא קיים הבדל בין טיפול דרך מסוג מילוי שמן ומים ברכב לבין טיפול דרך מסוג מילוי דלק (תדלוק) שניהם מהווים טיפול דרך היות וחסרונם במהלך הנסיעה עלול ליצור סיכון תחבורתי לשימוש ברכב באותה מידה.
 
בנסיבות העניין, מצטיירת תמונה לפיה האירוע אכן מהווה תאונת דרכים וכי פעולת התדלוק אותה ביצע התובע בעצמו אשר במהלכה אירעה התאונה מהווה שימוש למטרות תחבורה כדרישת החוק. 
 
bottom of page